Vanliga frågor och svar

  • Vad är ett stödboende för vuxna

    Stödboende för vuxna är en boendeform där personer får stöd och hjälp i vardagen, ofta på grund av någon form av funktionsnedsättning, missbruksproblematik eller har ett behov av extra stöd. Stödboende för vuxna med missbruksproblematik får stöd och hjälp för att hantera sitt beroende, på stödboende erbjuds olika typ av stöd bland annat terapeutiska stöd, behandling och övervakning för att hjälpas individen att övervinna sitt missbruk och återintegreras i samhället. 

  • Hur fungerar ett stödboende

    Att bo på ett stödboende för vuxna innebär en ansöknings- och bedömningsprocess där individuella behov utvärderas. Utifrån detta skapas en individuell plan som guider den placerade och kontinuerliga stödet från personalen. Fokus ligger på att främja självständighet och personlig utveckling genom samarbete mellan den placerade och personal. Periodisk utvärdering säkerställer anpassning av stödet för att stödja hållbar utveckling och välbefinnande. 

  • Vad krävs för att få stödboendeplats

    Kraven för att få stödboende kan variera beroende på individens behov, inför en placering genomförs en noggrann kartläggning av individens behov, detta görs med hjälp av en bedömningsmall som utgör grunden för matchning, lämplighetsbedömning och upprättande av en riskbedömning. Bedömningen syftar till att utvärdera individuella behov och säkerställa att stödboende är en lämplig och gynnsam lösning för att främja självständighet och välbefinnande. Stödboende är en frivillig placeringsform som kräver att individen har viss motivation till en placering. 

  • Vem har rätt till stödboende vuxen

    Den som har rätt till stödboende är vuxna som befinner sig i behov av stöd och boende på grund av olika utmaningar rätt att ansöka om stödboende. Det kan inkludera personer med missbruksproblem, psykisk ohälsa, eller andra situationer där ett stödboende skulle kunna vara gynnsamt för att främja självständighet och välbefinnande. Ansökningsprocessen vanligtvis involverar samarbete med socialtjänsten eller liknande myndigheter för att bedöma och tillgodose individuella behov.

  • Vad är boende med stöd?

    Boende med stöd är en boendeform som erbjuder stöd och hjälp till personer med olika behov, som funktionsnedsättningar, psykisk ohälsa eller missbruk. Det innebär att de boende får tillgång till hjälp med personlig omvårdnad, ekonomi, hushållssysslor och social integration. Syftet är att skapa en trygg miljö där de boende kan öka sin självständighet och livskvalitet. Boendeformen kan variera från gruppbostäder till mer självständiga alternativ med flexibelt stöd. Målet är att stärka individens förmåga att leva ett så självständigt liv som möjligt med anpassat stöd efter behov.

  • Vad gör en boendestödjare?

    En boendestödjare arbetar med att ge praktiskt och emotionellt stöd till personer som bor i boende med stöd. Det inkluderar att hjälpa till med personlig omvårdnad, hantera ekonomi och hushållssysslor, samt att ge socialt stöd och integration i samhället. Boendestödjaren fungerar som en mentor och förebild för de boende, och arbetar för att främja deras självständighet och självkänsla. De kan också bistå med tillgång till olika former av terapi och behandling vid behov. Boendestödjaren är lyhörd för individuella behov och önskemål, och arbetar för att skapa en trygg och stöttande miljö där de boende kan trivas och utvecklas.

  • Vem kan bli beviljad boendestöd?

    Personer som på grund av funktionsnedsättningar, psykisk ohälsa, missbruk eller andra sociala eller medicinska utmaningar kan bli beviljade boendestöd. Det kan inkludera både vuxna och ungdomar som behöver extra hjälp och stöd för att klara av vardagen och leva ett så självständigt liv som möjligt. Processen för att bli beviljad boendestöd kan variera beroende på individens behov och situation, och det krävs vanligtvis en utvärdering av behov och resurser från ansvariga myndigheter eller vårdgivare. Det kan också finnas kriterier för vilka typer av stöd och hjälp som erbjuds baserat på individens behov och situation. Målet med boendestödet är att skapa en trygg och stöttande miljö där personen kan få det stöd och den hjälp hen behöver för att leva ett så självständigt och meningsfullt liv som möjligt.

  • Hur länge får man ha boendestöd?

    Längden på boendestöd varierar beroende på individens behov och situation. Vissa personer kan få boendestöd under en begränsad tid för att underlätta övergången till ett mer självständigt liv, medan andra kan behöva långsiktigt stöd. Beslutet om hur länge boendestöd beviljas fattas oftast av ansvariga myndigheter eller vårdgivare efter en utvärdering av individens behov och framsteg. Det finns inte en fastställd tidsgräns för hur länge man får ha boendestöd, utan det baseras på individuella omständigheter och behov. Målet är alltid att stärka personens förmåga till självständighet och gradvis minska behovet av stöd över tid. Ett kontinuerligt utvärderingssystem brukar vara på plats för att säkerställa att stödet anpassas efter individens utveckling och behov över tid.

  • Vad är ett familjehem?

    Ett familjehem för vuxna är en boendeform där vuxna personer placeras i en familjemiljö i stället för ett stödboende eller HVB-hem. Det innebär att en familj tar emot en vuxen person i sitt hem och erbjuder båda bostad och stöd. Syftet är att skapa en trygg och familjär miljö där den vuxna kan få stöd och utvecklas på olika områden, såsom personlig utveckling, social integration, uppnå drogfrihet och självständighet. Familjehem för vuxna används ofta för personer med särskilda behov, såsom psykisk ohälsa, missbruk eller andra utmaningar där en familjemiljö anses gynnsam för återhämtning och stöd. 

  • Vad krävs för att vara familjehem?

    Att vara ett familjehem kräver engagemang, stabilitet och flexibilitet för att skapa en trygg och stödjande miljö för den placerade individer. Väsentliga kvaliteter inkluderar kommunikationsfärdigheter, samarbetsvilja och förståelse för de utmaningar som de placerade kan möta. Förberedelse och utbildning är viktiga, utredda familjehem uppfyller alla dessa krav. Att vara ett familjehem innebär också att vara redo att möta komplexa behov och göra en positiv skillnad i andras liv. 

  • Hur får jag en placering på ett familjehem?

    För att hamna i ett familjehem måste man gå igenom en grundlig bedömningsprocess som göras av socialtjänsten. Bedömningen, som kallas behovsbedömning, är det underlag som socialtjänsten använder för att se över vad individen behöver och dessa behov kan tillgodoses. Det kan innebära att placeras i ett familjehem eller att få en annan form av stöd. 



    En individuell plan upprättas för den vuxna inklusive mål och strategier för stöd. Det planeras och följs upp tillsammans med familjehemmet. Det är nödvändigt att placeringen regelbundet utvärderas och följs upp för att se till att den fortsätter att vara givande och gynnsam för den placerade. 

  • Hur mycket får man betalat för att vara familjehem?

    Vid placering erhåller man ekonomisk ersättning, och dess storlek varierar beroende på uppdragets omfattning och den placerades ålder. Det är viktigt att betona att vara familjehem i första hand bör syfta till att vilja hjälpa individen genom att erbjuda trygghet och stabilitet, och inte primärt vara motiverat av ekonomiska incitament. Ersättningen fungerar som ett stödmedel för att möjliggöra den viktiga uppgiften att skapa en trygg miljö för den placerade.





  • Vad är ett skyddat boende?

    Ett skyddat boende är en typ av boendeinrättning som tillhandahåller säkerhet och stöd för personer i utsatta eller riskabla situationer. Denna boendeform är främst avsett för individer som hotas av våld, missbruk eller andra faror och behöver en trygg plats att bo. De flesta skyddade boende erbjuder ofta mer än bara tak över huvudet, det tillhandahåller även emotionellt, juridiskt och praktiskt stöd för att hjälpa individen att återhämta sig och skapa en stabilare framtid. 

  • Hur får man skyddat boende

    För att få ett skyddat boende behöver beslut fattas från socialtjänsten och i undantagsfall sker en akutplacering före ett beslut om placering. En behovsbedömning utförs kring situationen, risker och vilket skydd/stöd individen har behov av. Kommunen ser över de olika alternativen för att matcha individens behov och säkra skydd. Vilka som är berättiga till skyddat boende är individuellt, kan handla om våld i nära relationer, missbruk, särskilda behov eller sårbarhet och hedersrelaterad. Vid nödsituation skall polisen kontaktas i första hand. 

  • Hur länge får man bo i skyddat boende

    Det finns ingen fastställd tidsgräns för hur länge en person kan bo på ett skyddat boende, man bor så länge det finns ett behov. Vanligtvis sträcker sig vistelsetiden från några veckor upp till flera månader och i undantagsfall år. Tiden som man får på ett skyddat boende varierar och beror på flera faktorer. Generellt sett är vistelsetiden på ett skyddat boende temporär och avsedd som en övergångsperiod för att ge stöd och trygghet under en akut situation, det är skyddsbehovet som avgör längden på vistelse. Målet är att under denna period hjälpa individen att stabilisera sin situation, erhålla nödvändigt stöd och resurser samt planera för en mer långsiktig boendesituation. 

  • Vad händer efter skyddat boende

    Efter tiden på ett skyddat boende finns det olika möjligheter beroende på den specifika situationen och behoven hos den person som har sökt skydd som till exempel återvändandet till vanliga boendet, flytt till en ny plats, stöd och rådgivning, sysselsättning, ekonomiskt stöd, rättsligt stöd och personlig utveckling. Efter placering genomgår individen en noggrann bedömning av sina behov, detta inkluderar ofta en utvärdering av säkerhetsrisker, fysiska och psykisk hälsa samt andra specifika behov. Efter avslutad placering på ett skyddat boende finns möjlighet till eftervård och uppföljning för att säkerställa att individen fortsätter att trivas och stöds i sin nya livssituation. 

  • Vad är en träningslägenhet

    Träningslägenhet kan ha olika betydelser beroende på sammanhanget, oftast refererar det till en bostad som används för träningsändamål. En bostad för träning är avsett för personer som behöver någon form av självständighetsträning, det är en bostad som är särskild utformad eller anpassad för att möjliggöra olika former av självständighetsträning, där individen får dagligt stöd i olika moment. 

  • Vad är utslussningsboende?

    En utslussningslägenhet är en bostad som används som en del av en process för att stödja och hjälpa personer att återintegreras i samhället efter bland annat institutions tid, behandlingshem, vårdinrättningar eller har ett behov av någon form av återanpassning. 



    Processen med utslussning involverar att övergå från en mer övervakad eller strukturerad miljö till stegvis mer självständiga förhållanden. Utslussningslägenheter syftar till att fungera som en övergångsfas där individen kan anpassa sig till att leva självständigt och ta ansvar för sina liv igen.

  • Vad får man för stöd i en träningslägenhet/utsluss?

    Det stöd som erbjuds är i syfte att underlätta övergången för individen där bland annat den placerade på träningslägenhet får ett skräddarsytt stöd med yrkesvägledning, socialt stöd, terapeutiska tjänster och ibland övervakning beroende på individens behov och förutsättningar. Målet är att minska risken för återfall och främja en framgångsrik återanpassning till samhället. En träningslägenhet är ett alternativ boende för den som är mer självgående eller har på något sätt svårigheter att bo kollektivt. 

  • Vad krävs för att få träningslägenhet?

    För att få träningslägenhet krävs det vanligtvis att man genomgår en bedömning av en behörig myndighet, som fastställer behovet baserat på individuella omständigheter. För att starta processen behöver du kontakta socialtjänsten i din kommun, de kommer kunna ge dig vägledning och information gällande kraven. Sitter du redan på behandlingshem, anstalt eller likande behöver du även då ta kontakt med socialtjänsten för en ansökan. 

Share by: